Skip to main content
αντανακλάσεις χρωματιστών φώτων

Το χρώμα ως θεραπεία

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει για την χρωματοθεραπεία και την επιρροή που ασκεί το χρώμα στην καθημερινότητά μας και στην ψυχολογία μας.
Η χρωματοθεραπεία, πρόκειται για μια εναλλακτική θεραπεία, που έχει τις ρίζες της στο απώτερο παρελθόν του ανθρώπου. Η πίστη ότι τα χρώματα μπορούν να επιδράσουν θετικά σε σωματικά προβλήματα αλλά και στην ψυχολογία δεν είναι πρόσφατη διαπίστωση.
Oι σύγχρονοι χρωματοθεραπευτές θεωρούν ότι χρησιμοποιώντας φως με χρώμα, μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, εξισορροπώντας μπλοκαρίσματα τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχική μας διάθεση. 

Ας δούμε εν συντομία τις ποιότητες των χρωμάτων και τους τρόπους που επιδρούν στον άνθρωπο στο σύνολό τους:

Tο μπλε: Xαλαρώνει, ηρεμεί, γαληνεύει τις σκέψεις, τις εντάσεις και αποφορτίζει την περιοχή του αυχένα και της ωμοπλάτης.
Tο πράσινο: Δίνει αισιοδοξία, ελπίδα, δύναμη και αντοχή. Φροντίζει την περιοχή της καρδιάς και το αναπνευστικό σύστημα, προσφέροντας ευεξία και χαλάρωση.
Tο κίτρινο: Διεγείρει πνευματικά, προσφέροντας καθαρή ματιά, ενισχύει τη μνήμη και βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα, αλλά και προβλήματα που αφορούν στην πέψη και στην αφομοίωση των τροφών.
Tο πορτοκαλί: Δίνει χαρά και ευθυμία, λειτουργώντας ως «αντικαταθλιπτικό». Φροντίζει την περιοχή της λεκάνης, προσφέροντας μία αίσθηση υποστήριξης.
Tο καφέ: Προσφέρει χαλάρωση και γείωση.
Tο κόκκινο: Διεγείρει πνευματικά αλλά και σωματικά. Προσφέρει ένα αίσθημα ενδυνάμωσης και τονώνει την ενέργεια προσφέροντας διάθεση για δράση.
Tο ροζ: Bοηθά αρκετά στην έκφραση και στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων. Μεταφέρει τη θεραπευτική ενέργεια της αγάπης και επουλώνει συναισθηματικά τραύματα. Επίσης, φροντίζει και θεραπεύει ορμονολογικά και γυναικολογικά ζητήματα.
Tο λευκό: Λειτουργεί εξανγνιστικά. Αποτοξινώνει τόσο το σώμα, όσο και τα συναισθήματα, αναλαμβάνοντας εξισορροπιστικό ρόλο.
Το μωβ: Αποφορτίζει το κουρασμένο μυαλό και σώμα. Δημιουργεί μία ανάταση ψυχική. ενώ είναι εκπληκτικό για τους πονοκεφάλους.

Τι κάνει όμως ένας χρωματοθεραπευτής;

Στο παρελθόν οι χρωματοθεραπευτές τοποθετούσαν πάνω στον θεραπευόμενο φύλλα, λουλούδια ή υφάσματα με το επιθυμητό προς τη θεραπεία χρώμα.
Οι πρώτες ενδείξεις χρωματοθεραπείας, φαίνεται να προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου στους ναούς του ήλιου ελάμβαναν χώρα θεραπείες βασισμένες στο ηλιακό φως. Στη γη των Φαραώ, ο θεραπευτής μπορούσε να διαγνώσει ποιο χρώμα έλειπε από τον θεραπευόμενο και προκειμένου να τον ισορροπήσει, τον εισήγαγε σε μια αίθουσα με εκπομπή του συγκεκριμένου χρώματος. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την θεραπευτική δύναμη πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, καθώς και αρωμάτων αναμεμειγμένων με χρώματα, για να επιτύχουν τις ζητούμενες θεραπευτικές δονήσεις.

Οι αρχαίοι Κινέζοι από την μεριά τους, θεωρούσαν ότι τα χρώματα ενεργοποιούν την φυσική, τη νοητική αλλά και την πνευματική ουσία του ανθρώπου, φθάνοντας σε σημείο να προτείνουν μερικές πρωτότυπες χρωματοθεραπευτικές μεθόδους.

Έτσι, στην Κίνα, τους επιληπτικούς τους τοποθετούσαν πάνω σε βιολετί χαλιά και σε δωμάτια που τα παράθυρα κάλυπταν με βιολετί ύφασμα, ώστε να μειώνεται η ανησυχία τους.
Ασθενείς με οστρακιά τυλίγονταν με κόκκινο ύφασμα και κουράρονταν με κόκκινες δέσμες φωτός. Όσοι είχαν προβλήματα εντέρου, τους έβαφαν κίτρινους και τους τοποθετούσαν σε περιβάλλον στο οποίο επικρατούσε το χρώμα αυτό για να ανακουφίζονται από τις κράμπες.
Περνώντας στην αυτοκρατορική Ρώμη, μερικοί φιλόσοφοι ισχυρίζονταν ότι το μυστικό της ζωτικότητας των ρωμαίων και της σωματικής τους ευρωστίας οφείλονταν στα συχνά λουτρά ήλιου και αέρα που έκαναν.

Στον μεσαίωνα στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν συχνά χρωματιστά υφάσματα με θεραπευτικό σκοπό. Θεραπεία επίσης πίστευαν ότι εξέπεμπαν τα χρωματιστά βιτρώ στις εκκλησίες, τα οποία αποτελούνταν από χρώματα, όπως κόκκινο, πράσινο και κίτρινο. Επίσης, υπάρχουν ιστορικές αναφορές σε πολλούς λαούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Λατινικής Αμερικής, για την τέλεση μυστηριακών εορτών που σχετίζονταν με τον ήλιο, το φως και τα χρώματα, οι οποίες περιείχαν θεραπευτικό χαρακτήρα.
Φαίνεται πως είχε γίνει αντιληπτό ότι κάθε χρώμα είχε μία ιδιαίτερη επιρροή στον πάσχοντα και γινόταν η επιλογή εκείνου που θεωρούνταν κατάλληλο για κάθε ασθένεια. Η χρωματοθεραπεία όπως είχε διαμορφωθεί στο παρελθόν, αξιοποιούσε τις ιδιότητες των χρωμάτων για να διεγείρει ή καταστείλει τη λειτουργία συγκεκριμένων ζωτικών οργάνων.

 

Στις μέρες μας, χρησιμοποιούνται χρωματιστοί λαμπτήρες ή προβολείς με  χρωματισμένα φίλτρα σε συνδυασμό με χρωματιστά υφάσματα. Έτσι, εκπέμπεται το επιθυμητό χρώμα στον άνθρωπο ή στην περιοχή που πάσχει.
Μία επιπλέον πρωτότυπη και δυναμική χρήση του χρώματος με άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα, είναι η χρωματοθεραπεία μέσω του φακού φωτεινής δέσμης ή αλλιώς φωτοβελονισμός!

Πιο εξειδικευμένα ο χρωμοβελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος, που στηρίζεται στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων βελονισμού με την χρήση έγχρωμου φωτός.

Συνδυάζει την ενέργεια του φωτός Yang (ως πηγή φωτός χρησιμοποιείται ένας φακός φωτεινής δέσμης Beamer light pen), με την ενέργεια της γης Yin.

Η ενέργεια της γης περιέχεται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες για τον φακό αμπούλες, οι οποίες περιέχουν νερό πηγής, αναμεμιγμένο με έλαια και αποστάγματα βοτάνων, λουλουδιών, στοιχεία πολύτιμων λίθων και φυσικών χρωμάτων. Η κάθε αμπούλα λοιπόν προσαρμόζεται στον φακό και επιλέγεται ανάλογα με το χρώμα που κρίνεται απαραίτητο να λάβει μέσω δονήσεων ο θεραπευόμενος, προκειμένου να ισορροπήσει ολιστικά.

Το φως από μόνο του μεταφέρει πληροφορία, η οποία συνδυασμένη με την ποιότητα του χρώματος και των φυσικών συστατικών προέλευσής του, διοχετεύεται με ταχύτητα σε όλο το σώμα και στην αύρα μας μέσω των βιοφωτονίων, των μορίων δηλαδή φωτός εντός μας!

Για επιπλέον πληροφορίες που αφορούν μία μοναδική ολιστική θεραπεία, που χρησιμοποιεί το χρώμα σε συνδυασμό με άλλες 4 ουσιαστικές εναλλακτικές προσεγγίσεις, κλικάρετε πάνω στον σύνδεσμο: http://workwithcolor.gr/holistic-polytherapy/

Tι άλλο μπορεί να προτείνει ένας χρωματοθεραπευτής;

 

Οι τρόποι με τους οποίους το χρώμα μπορεί να επιδράσει θετικά στην καθημερινή μας ζωή είναι να το εντάξουμε σ’αυτήν πολυποίκιλα. Δηλαδή, να χρησιμοποιούμε τα χρώματα που ενδείκνυνται για το πρόβλημά μας ή συνάδουν με τις ανάγκες μας στα ρούχα, στα υφάσματα που υπάρχουν στο σπίτι μας, στις λάμπες με τις οποίες φωτίζεται ο χώρος μας κλπ.
Eπίσης, σημαντικός είναι και ο οραματισμός των χρωμάτων με κλειστά μάτια, σε συνδυασμό με χαλαρωτική μουσική, όπως και η τακτική που προτείνει να αναπνέουμε στο χρώμα. Φανταζόμαστε δηλαδή ότι εισπνέουμε το χρώμα και το εκπνέουμε στους ρυθμούς της αναπνοής μας.

Προσοχή: Να αποφεύγεται η εφαρμογή θερμών χρωμάτων σε ανθρώπους που πάσχουν από  υπέρταση, τάση για αιμορραγίες και υπερδιέγερση του οργανισμού. Aντίστοιχα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ψυχρά σε όσους είναι υποτασικοί, υποφέρουν από αναιμίες και είναι γενικά υποτονικοί.

 

Το χρώμα μεταφέρει τα μυστικά του ανα τους αιώνες και οι ποιότητές του ασκούν ευεργετική επίδραση στον άνθρωπο ως ολότητα. Αξίζει να δουλέψετε μαζί του και να αφεθείτε στην φροντίδα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *