Skip to main content

Η ψυχολογία του χρώματος

Με τη συμμετοχή σας σε εκπαιδευτικά και αυτογνωσιακά σεμινάρια δύο κύκλων χρωμάτων «Η ψυχολογία του χρώματος»
Η ψυχολογία του χρώματος”, αποτελεί μιά καινοτόμο μέθοδο, που εφαρμόζεται σε σύνολα υπό τη μορφή ομαδικής διεργασίας (group process), της οποίας ο στόχος είναι η επαφή και η γνωριμία με το χρώμα μέσω εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Όπως ο κλάδος της γλωσσικής επιστήμης, εξετάζει τη σημασιολογική δομή μίας γλώσσας, αναλύοντας τη θέση μίας λέξης στο πλαίσιο του σημασιολογικού της συστήματος, έτσι και το κάθε χρώμα προσεγγίζεται και αναλύεται από την σκοπιά της επιστήμης της Ψυχολογίας, τόσο ως προς τη σημασία του, όσο και ως προς την ερμηνεία του, ως αναπόσπαστο μέρος μίας ιδιάζουσας γλώσσας. Ο Carl Jung είχε διαπιστώσει ότι «τα χρώματα είναι η μητρική γλώσσα του υποσυνείδητου», καθώς μιλούν απευθείας σ’ εκείνο, ακόμα κι αν εμείς δεν είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε.

ζωγραφιά με πολύχρωμές ζέβρες
Αυτό που καθιστά τα εργαστήρια χρώματος μοναδικά είναι ότι :
1) Σας δίνετε η ευκαιρία να εκπαιδευτείτε στην εκμάθηση μίας πολύτιμης γλώσσας, όπως είναι η γλώσσα του χρώματος μέσα από τη σύνθεσή της με την ψυχολογία, χαρτογραφώντας διαδρομές προς το υποσυνείδητο, με στόχο την βαθιά αυτογνωσία.

2) Προσεγγίζετε γνωστές Ψυχολογικές Θεωρίες μέσω της σημασιολογίας των Χρωμάτων, καταννοώντας περισσότερο την οπτική του Χρώματος αλλά και της Ψυχολογίας με απλό τρόπο.

3) Προσκαλείτε το «εσωτερικό» σας «παιδί» να εκφραστεί και να λάβει τη «θεραπεία» του, μη παρεμβατικά μέσα απ’ το χρώμα, δίνοντας στον εαυτό σας την ευκαιρία να ανακαλύψει την πραγματική χρωματική του ταυτότητα.

4) Συμμετέχετε σε μία δημιουργική διάδραση (Creative Interaction), μέσα από σύντομες δραστηριότητες παιχνιδοθεραπείας (Play therapy) – ομαδικά κυρίως παιχνίδια και θεραπείας μέσω τέχνης – ζωγραφική –κατασκευές – κολλαζ (Art Therapy). Συνεπώς:

α) Αποκτάτε ποιοτικό χρόνο αφιερωμένο στις ανάγκες σας, προσφέροντας στον εαυτό σας συναισθηματική ευεξία.

β) Βρίσκεστε σε μία σωματική και πνευματική εγρήγορση.

γ) Προσφέρετε στον εαυτό σας μία επιβράβευση που τόσο πολύ απουσιάζει από την απαιτητική καθημερινότητα.

δ) Εκτονώνετε το συσωρρευμένο στρες.

ε) Έρχεστε σ’ επαφή με τον εσωτερικό σας κόσμο, δίνοντάς του την ευκαιρία να εκφραστεί το ασυνείδητο μέρος του εαυτού σας, συμβολοποιώντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με βοηθό το χρώμα.
στ) Διεγείρετε τη λειτουργία του δεξιού εγκεφαλικού σας ημισφαιρίου, ερχόμενοι σε μία ιδανική ισορροπία.

πολύχρωμά χαρτιά
Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος ικανότητες στο σχέδιο, τη ζωγραφική ή τις κατασκευές για να συμμετέχει στα Εργαστήρια Χρώματος και Εικαστικής Θεραπείας. Απλα ακούστε το εσωτερικό σας κάλεσμα!
Οι συναντήσεις της ομάδας θα γίνονται μια φορά τον μήνα. Η διάρκεια ορίζεται στις 5 περίπου ώρες. Θα γίνονται διαλείμματα και θα παρέχονται σνακ και ροφήματα.
Αν προκύπτει όποιο εμπόδιο από την πλευρά σας, θα ήθελα να με ενημερώνετε τουλάχιστον 3 με 4 ημέρες πριν. Η συνέπεια τόσο στο ωράριο όσο και στις προκαθορισμένες συναντήσεις μας είναι σημαντική για τη συνοχή και ευκολία όλης της ομάδας.
Σε κάποια εργαστήρια εκτός των νέων πληροφοριών και της διάδρασης, θα μπαίνουμε σε διαλογισμό και θα δουλεύουμε με ασκήσεις. Ισως χρειάζεται να αφιερώνετε λίγο χρόνο και στο σπίτι για κάποιες ασκήσεις αυτοπαρατήρησης.
Θα λαμβάνετε την ύλη, είτε εγγράφως, είτε σε σχετικό ενημερωτικό e -mail κάθε φορά. Επίσης, ηλεκτρονικά θα ενημερώνεστε επιγραμματικά, για ότι πρόκειται να συναντήσουμε στο επόμενο μάθημά μας.
Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος μελέτης των χρωμάτων, θα λάβετε μια βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου « Η ψυχολογία του χρώματος » του αντίστοιχου κύκλου.
Η γνώση που θα έχετε αποκτήσει θα είναι ικανή να χρησιμοποιηθεί υπερ όσων ασχολούνται με εναλλακτικές θεραπείες & τεχνικές, με ψυχολογία και υποστήριξη προσωπικής ανάπτυξης, αλλά κυρίως υπέρ του εαυτού μας, στον οποίο θα έχουμε δώσει την ευκαιρία για αυτοεξέλιξη, βελτίωση, αλλαγή και αυτογνωσία. Επίσης μπορεί να φανεί χρήσιμη στον γονιό, στον εκπαιδευτικό, στον επιχειρηματία.
Τα χρώματα που αναλύει η Work with Color, μοιράζονται σε δύο κύκλους σεμιναρίων « Η ψυχολογία του χρώματος » και είναι: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, βασιλικό μπλε και βιολετί για τον πρώτο κύκλο, ενώ για τον δεύτερο, ροζ, κοραλλί, χρυσό, λαδί, τυρκουάζ, ματζέντα, μπορντώ και λευκό.