Skip to main content
διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί

Η Ψυχολογία του Χρώματος – Πορτοκαλί

      

 

Το πορτοκαλί αναφέρεται στο πως σχετίζομαι, τόσο με τον εαυτό μου όσο και με τους άλλους.

Το πορτοκαλί φανερώνει τον ενθουσιασμό και τη βαθιά χαρά για ζωή.

Και σ’αυτό το χρώμα, θα αναλύσουμε την προσωπικότητα του «πορτοκαλί ανθρώπου» τις ποιότητες, τις αξίες, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, παρατηρώντας τον στην ισορροπία, στην υπερβολή και στην έλλειψη, σε επίπεδο νοητικό-συναισθηματικό αλλά και φυσικό.

Στο πορτοκαλί, το εγώ συναντάει το εσύ.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη δυαδικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Θα παρατηρήσουμε τον εαυτό μας μέσα από την επιστήμη της νευροφυσιολογίας και θα κατανοήσουμε την πληροφορία που στέλνει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας.

  • Η ατομικότητά μας, η προδιάθεσή μας, οι φυσιολογικές ή μη συμπεριφορές μας καθώς και οι διαταραχές, οι  ασθένειες, η  δημιουργικότητα, αλλά και η χαρά για τη ζωή, εξαρτώνται από τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και τη σωστή συνεργασία των πέντε τμημάτων του εγκεφάλου (αριστερό – δεξί ημισφαίριο, μεσολόβιο ή αλλιώς κεντρικός νευρώνας, αμυγδαλή και ιππόκαμπος).

Η παραπάνω ανάλυση έχει στόχο να δούμε από μια άλλη οπτική τις συναισθηματικές καταγραφές μας και την επεξεργασία της πληροφορίας τους, στο πεδίο της συμπεριφοράς που εκδηλώνουμε.

Θα μιλήσουμε για την ταυτότητα του Εγώ και τα στάδια ανάπτυξης της προσωπικότητας σύμφωνα με τον Ερικ Ερικσον.

Η ταυτότητα του Εγώ είναι η συνειδητή αίσθηση του εαυτού, την οποία αναπτύσσουμε μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Το πορτοκαλί συνηχεί με τις έννοιες Εξάρτηση, Ανεξαρτησία, Συνεξάρτηση και Αλληλεξάρτηση.

Η εξαρτήσεις και η συνεξάρτηση στην καθημερινότητα.

Είμαι άραγε συνεξαρτημένος;

Μέσα από ερωτηματολόγια θα λάβουμε πληροφορία και θα προτείνουμε τη θετική αντιμετώπιση.

Επειτα, θα επιδιώξουμε να περάσουμε από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία και στην αλληλεξάρτηση μέσα από την Συναισθηματική Νοημοσύνη (Emotional Intelligence).

Θα συναντήσουμε τις ικανότητές μας όταν ισορροπούμε το IQ με το EQ και τους 5 τομείς που καλύπτουν.

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας αποτελείται από το σύνολο των αξιών και αντιλήψεων που διαμορφώνουν την προσωπική μας στάση προς τη ζωή…

{Θα παρακαλούσα όσοι έχετε κρατήσει το «Κρυστάλλινο Δέντρο» με τις αξίες σας από το Workshop «Πες μου το χρώμα σου να σου πω ποιος είσαι», να το φέρετε μαζί σας. Οσοι δεν το έχουν, ας μου το δηλώσουν μέσω e mail (stellaypsilanti@yahoo.gr) για να τους το στείλω}.

Τέλος, θα μιλήσουμε για τη «Σκιά» και τους «Καθρέφτες».

Η ψυχή αποτελείται από αντίθετα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συνειδητή στάση αντισταθμίζεται από μια ασυνείδητη.

Η Σκιά είναι η ασυνείδητη πλευρά της ψυχής. Είναι η αρνητική, η ανεπιθύμητη ή απορριπτέα πλευρά της προσωπικότητας. Βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε υλικό αντικείμενο σχηματίζει μια σκιά και ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται με την μεταφορική της έννοια για την ψυχή.

Επίσης, αν σταθούμε σε ένα δωμάτιο με καθρέφτες ολόγυρα μας, εκείνοι θα δείχνουν μια διαφορετική άποψη του εαυτού μας. Στην πραγματικότητα το ίδιο συμβαίνει με τους ανθρώπους γύρω μας. Αντανακλούν διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητάς μας.

Δεν μπορεί να φτάσει κανείς στην ολοκλήρωση χωρίς την αναγνώριση των αντιθέτων.

Σας περιμένω να περπατήσουμε τη διαδρομή του πορτοκαλί, της ταυτότητας, των αντιθέτων, της δυαδικότητας, της αλληλεπίδρασης, του εμείς.

Το Εργαστήρι με θέμα το «Πορτοκαλί» από τον κύκλο σεμιναρίων « Η   ψυχολογία   του   χρώματος », θα διεξαχθεί στον Ωρωπό (Πάροδος Καλαβρύτων – Ανω Ωρωπός – Τηλ.Επικ/νιας:  694 8041410 την Κυριακή 29.03.2015 και ώρα 10.00 / 10.30 π.μ. μέχρι τις 17.00 μ.μ.

Και

στο Μοσχάτο (Αθ. Διάκου 1 και Ποσειδώνος, την Κυριακή 5.4.2015 και ώρα 10.00 / 10.30 π.μ. μέχρι τις 17.00 μ.μ.

Χτίζοντας τον εαυτό μου … χτίζω τις σχέσεις μου!!!

Με εκτίμηση,

Στέλλα Υψηλάντη

Σύμβουλος χρωματικής φροντίδας

Ολιστικής υποστήριξης και προσωπικής ανάπτυξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *